Nooma ja 2023

Nooma ja 2023

Näin vuoden vaihduttua on helppo sanoa, ettei vuosi 2023 aivan mennyt niin kuin olin ihan kuvitellut ensimmäisen toimivuoden jälkeen. "Arkiduuni" vei suurimman osan käytössä olevasta ajasta ja vuodelle sattui monta varsin isoa kuvitusprojektia, joille ei yksinkertaisesti halunnut sanoa ei. Osa projekteista jatkuu vielä tänäkin vuonna, joskin hieman leppoisammalla otteella.

Mielessä makustelemani vuoden 2023 aikataulu sai siis kyytiä ja pöydällä ollut kalenteri meni täysin uusiksi. Tämä aiheutti tietysti sen, ettei omalle vapaalle tekemiselle jäänyt juurikaan aikaa (eikä myöskään riittävälle vapaa-ajalle), mikä taas aiheutti sen, ettei uusien tuotteiden suunnittelukaan saanut kaipaamansa huomiota. Pakosta, kiireessä ja hampaat irvessä tekeminen ei minusta kanna hedelmää tai johda kovin hyviin tuotteisiin. Nooman kautta saan nimenomaan mahdollisuuden tehdä, jakaa ja kokeilla asioita, toteuttaa omia visoitani ja suunnitella tuotteita jotka minua kiinnostaa ja joiden tekeminen tuottaa iloa, joten en halua pilata sitä itseltäni! Vaikka kiire monesti hönkii niskaan, pidän myös ajatuksesta hitaammasta arjesta, jossa on aikaa tehdä asioita rauhassa. Hyväksyn siis sen, ettei Noomalta tule niin nopealla syklillä uusia tuotteita. Ne tuotteet jotka tulee teen huolella ja ilolla.

Täysin vailla uutta ja ihmeellistä ei kuitenkaan tarvinnut vuonna 2023 verkkokaupassakaan jäädä. Kesäkaudella ilmestyi kaksi lasten kuvakirjaa. Anneli Kannon kanssa tekemäni Viisi Villiä Virtasta -sarja sai jo 14. osansa Kastehelmi Virtanen ja ötökät -kirjan kautta. Myös Vuokko Hurmeen kera työstämäni Hirveä-sarja sai toisen osansa, kun Hirveä Hoppu julkaistiin. Molemmat kirjat tuntuivat saavan lämpimän vastaanoton lukijakunnissaan.

Vaikka sosiaalisessa mediassa sainkin tehtyä päivityksiä ja ilmoitettua niin omasta kuin Noomankin olemassaolosta, aiheutti kiire kuitenkin tunnontuskia mm. Nooman verkkokaupan blogi-päivitysten johdosta, sillä niitä ei tullut ainuttakaan. Onneksi kuitenkin verkkokaupan etusivu eli vuoden mittaan, ettei sekään nyt täysin horroksessa ollut! 

Kaiken kaikkiaan vuosi 2023 opetti taas miten tärkeää on voimavarojen ylläpito ja omien rajojen tiedostaminen. Toivonkin, että tänä vuonna työskentelyssä päästään hieman tasapainoisempaan tekemiseen. Kesällä oli toki hetkellisesti aikaa myös hengähtää ennen loppuvuoden rutistuksia. Siinä ohessa Nooman myyntikoju ilmestyi viikoksi Tampereen Tallipihalle ja toiveissa olisi päästä myös tänäkin vuonna viehättävään ympäristöön. Toisella puoliskolla Nooma saatiin vielä näkyvästi Suomen Kädentaidot -messuille ja Tampereen Designtorin joulutapahtumaan (ja jottei unohdu, niin Nooma oli Designtorin tapahtumassa myös keväällä!)

Ikävä kyllä vuoteen 2023 sattui myös elämää mullistaviakin asioita, kun perheen mummoikään päässyt Ronja-kissa joutui jättämään meidät keväällä. Varmaan osittain töitä tulikin painettua kovemmalla tahdilla surutyön vuoksi. Ronja oli mitä mahtavin karvapulla ja osasi aina tarjota niin lohtua kuin seuraakin, kun sitä kaipasi. Jälkeensä jättämä aukko on siis varsin suuri. Siskonsa kanssa hän on myös toiminut inspiraation lähteenä mm. Nooman kissakortteihin.

Loppuvuosi oli tiivis ja intensiivinen, mutta sain siitä huolimatta suunniteltua muutamia uusia kuvia kissakorttisarjaan ja tuoteuutuuksina valikoimaan tuli mm. vinyylitarrat. Messuilla osaa niistä jo nähtiinkin, mutta verkkokauppaan uutukaisia alkaa tulla alkuvuodesta 2024.

Kaikean kaikkiaan vuosi 2023 oli siis varsin ihmeellinen ja poikkeuksellinen. Siinä määrin jopa, että sen sisäistämiseen kokonaisuutena menee varmaan vielä oma aikansa. Katseet ovat kuitenkin jo nyt alkaneessa vuodessa, joskin opit tietty tulevat mukana. Nooman varalta päässä onkin jos jokunen idea mielessä mihin suuntaan haluan hommaa viedä, joten tekemisen puutetta ei varmaankaan ole luvassa tälläkään kertaa. Nyt kiinnitän erityistä huomiota kalenterin suunnitteluun ja rajojen vetämiseen. Muistuttelen itseäni levon ja hyvinvoinnin tärkeydestä ja suuntaan uteliaan katseen tulevaan vuoteen!

Loppuun haluan vielä sanoa kiitoksen kaikille Nooman asiakkaille ja eri messuilla törmänneille. Vuoden aikana saatu palaute ja kanssanne käyty dialogi on auttanut jatkamaan.

Mitä parhainta vuotta 2024 siis teillekin!
Noora


P.S. Jos kuvitustyöni kiinnostaa kannattaa pistää IGssä seurantaan @noorakatto_illustrations. Jaan siellä enemmän kuvitustyöhöni liittyvää sisältöä ja toteutuneita projekteja!